ßßß
Miękki i niedojrzewający ser podpuszczkowy produkowany we Włoszech z serwatki pozostającej po serach podpuszczkowych lub z żętycy. Ser ten przypomina wyglądem twaróg. Ricotta występuje w trzech odmianach: Ricotta Salata Moliterna, Ricotta Piemontese i Ricotta Romana.
Nazwa „ricotta” pochodzi od łacińskiego słowa „recocotus”, które oznacza czynność wielokrotnego gotowania. Ser ricotta powstał we Włoszech i początkowo produkowany był przez biedotę z serwatki pozostałej z wyrobu sera Mozzarella.
Ricottę można spożywać na świeżo lub stosować jako składnik potraw: ciast, wyrobów cukierniczych, farszów do naleśników czy klusek. Świetnie nadaje się do tart czy kremów. Popularne danie z wykorzystaniem sera ricotta to zeppole, czyli włoskie pączki. Ricotta nadaje się również do innych włoskich potraw: bruschetty, cannellon, spaghetti, lasagne czy calzone. Ser może być dodatkiem do makaronów (z dodatkiem szpinaku i czosnku) czy składnikiem sosów pomidorowych. Ricotta świetnie smakuje z dodatkiem ziół i przypraw oraz z miodem na chlebie. Ser można podawać z lekko kwaskowym białym winem.
Produkcja sera ricotta polega na podgrzewaniu mleka krowiego do temperatury 77 stopni Celsjusza z dodatkiem kwasku cytrynowego. Po rozwarstwieniu mleka na białko i serwatkę, następuje koagulacja, w wyniku której na powierzchni kumulują się białe granulki. Są one zbierane i umieszczane w wiklinowych koszach, gdzie odciekają z wody dwie doby. Dojrzewanie sera trwa 1-5 dni. Ricotta występuje w postaci krążków o białym, sprężystym i wilgotnym miąższu, w którym wyczuwalne są drobne granulki. Jest delikatny w smaku i nieco słodkawy. Zawartość tłuszczu w serze wynosi 20%.
Porcja: 55g Kalorie: 86 kcl
Błonnik pokarmowy0 g
z cukrów8,7 kcal
z białek27 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość5,5E-05 g
Objętość52 g/m3
Food folate6,9E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone1,6 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,177 μg
Tłuszcz5,7 g
Tłuszcze nasycone3,6 μg
Węglowodany2,2 g
Total Folate6,9E-06 μg
Cukier0,16 g
Białko0,0062 g
Tryptofan0,069 g
Treonina0,289 g
Izoleucyna0,326 g
Leucine0,675 g
Lysine0,74 g
Metionina0,155 g
Cystyna0,055 g
Fenyloalanina0,307 g
Tyrosine0,326 g
Walina0,383 g
Arginina0,35 g
Histydyna0,254 g
Alanina0,276 g
Kwas asparaginowy0,551 g
Kwas glutaminowy1,4 g
Glicyna0,163 g
Prolina0,59 g
Seryna0,318 g
A6,2E-05 μg
B19,4E-06 mg
C0 mg
B61,7E-05 mg
E5E-05 mg
B35E-05 mg
B121,7E-07 μg
B20,000105 mg
B50,000125 μg
B90 μg
K5E-07 μg
Retinol6,1E-05 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)228 IU
Bete-karoten1,5E-05 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,05 mg
Omega-60,127 mg
Fosfor0,094 mg
Magnez0,0072 mg
Potas0,063 mg
Sód0,057 μg
Wapń0,132 mg
Żelazo0,000226 mg
Cynk0,000688 mg
Mangan4,4E-06 μg
Miedź1,5E-05 μg
Selen8,6E-06 μg
Cholesterol0,023 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %